Večer spominov na Mostecu

18. decembra 2014 na večeru spominov, večeru, ki so ga domačini posvetili preminulemu slavistu, akademiku prof. dr. Jožetu Toporišiču, so podoživeto obujali spomine na uglednega sovaščana, ki se je rad in pogosto vračal domov na Mostec.

Knjižnica Brežice je ob tem dogodku v brodarski hiši razstavila knjige prof. dr. Jožeta Toporišiča, ki jih hrani v okviru zdaj že 9-letnega projekta Rastoča zbirka, namenjenega prav temu jezikoslovcu. Kot je povedala direktorica Knjižnice Brežice, mag. Tea Bemkoč, smo ga počastili že ob njegovi 80-letnici. Takrat je na strokovnem oddelku, kot je sam dejal, dobil svoj kot. Celoten opus obsega 363 knjig in 478 člankov. V domoznanski zbirki Knjižnice Brežice je trenutno obdelanih 76 enot gradiva, neobdelanih pa je še približno 50 člankov. Zbirko želijo v celoti dopolniti. Tako bodo namreč uporabniki knjižnice s pomočjo njegovih del še naprej bogatili svoje znanje, dragocenost knjižnega jezika. Darilo za akademikov 85. rojstni dan je bila predpremiera dokumentarnega filma s preprostim, a zgovornim naslovom Toporišič. Takšen je on tudi bil.

Večer spominov je z lepimi zvoki citer pospremila mlada glasbenica Anamarija Agnič, pogovor pa je povezovala Mojca Savnik Iskra. Številne zgodbice akademikovega otroštva na Mostecu nam je zaupala gospa Terezija Toporišič, njegovi dve nečakinji ter ostali sovaščani oziroma znanci. Prisotni so se strinjali, da bodo pogrešali njegovo značilno pokončno in neomajno držo v vseh pogledih. Posebej cenijo to, da je njihov Pepi, kakor so ga klicali, znal pokramljati kot s sebi enakimi, v njem tako ljubem pogovornem jeziku – tj. mošanščini.

Vaščanke in vaščani Mosteca ter drugi obiskovalci so Slovenski akademiji znanosti in umetnosti SAZU, Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvu za kulturo, Vladi Republike Slovenije, Občini Brežice, Krajevni skupnosti Dobova, Osnovni šoli Dobova, Javnemu skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti – OI Brežice, Knjižnici Brežice in Posavskemu muzeju Brežice predlagali sledeče:

  • preimenovanje Osnovne šole Dobova po dr. Jožetu Toporišiču, ker je to šolo obiskoval kot učenec,
  • postavitev spominske plošče na njegovi rojstni hiši na Mostecu (v roku enega leta),
  • postavitev večjega spominskega obeležja na Mostecu in na Vegovi ulici v Ljubljani v aleji slovenskih jezikoslovcev in skladateljev (v doglednem času oziroma najmanj v petih letih),
  • da bi slovenski kulturni praznik v letu 2015 in/ali celo prihodnje leto v občini Brežice posvetili spominu in delu dr. Jožeta Toporišiča,
  • njegovo delo, predvsem pa skrb za ohranjanje slovenskega knjižnega jezika, naj postaneta predmet vsakoletnih srečanj slovenskih strokovnjakov v bližnji Dobovi in na Mostecu.

Prof. dr. Jože Toporišič, beseda hvala v srcih bo ostala.