Knjigobežnice

KNJIGOBEŽNICA
IZMENJEVALNICA IN IZPOSOJEVALNICA KNJIG

Gotovo ste med sprehodom po katerem od slovenskih mest ali naselij že opazili hišice takih in drugačnih oblik, v katerih so shranjene knjige. To so KNJIGOBEŽNICE. Pobuda za tovrstno »prosto« izmenjavo knjig (brez članarine in drugih obveznosti) se je v Sloveniji septembra 2011 začela na družbenem omrežju Facebook ter se kasneje preselila v resnično življenje. Tako je raznoliko branje različnim generacijam dostopno tudi zunaj knjižnic; hišice pa so dokaz, da smo ljudje tudi na ta(k) način pripravljeni izboljšati kakovost življenja v svoji okolici.

Za knjižnice velja, da knjige izposojamo uporabnikom. KNJIGOBEŽNICE k temu dodajajo še izmenjavo gradiva in to na prostem. Zanje velja: »Prinesi ali odnesi knjigo in uživaj v branju!«

Knjižnica Brežice je 3. decembra 2017 sodelovala pri uresničitvi KNJIGOBEŽNICE v stanovanjskem naselju Trnje (na pobudo turističnega društva Zakot Bukošek Trnje), 21. januarja prihodnje leto pa še na Mostecu (na pobudo Civilne pobude v spomin doktorju Jožetu Toporišiču Mostec). KNJIGOBEŽNICI smo napolnili z zanimivimi in raznovrstnimi izvodi knjižnega gradiva. V vsako izmed podarjenih knjig smo napisali sporočilce. Hišici bomo z gradivom polnili tudi v prihodnje, v sodelovanju pa ob njih pripravili tudi kakšen dogodek oziroma druženje. Kakor je knjižnica prostor srečevanj in druženj, naj to velja tudi za KNJIGOBEŽNICE v domači brežiški občini in širom po Sloveniji ter svetu. Naj hišice živijo, projekt pa ljudi spodbuja k branju in medsebojnemu izmenjevanju knjig.

Na ZEMLJEVIDU so zbrane lokacije vseh knjigobežnic v občini Brežice.
Ogledate si jih lahko s klikom na zlato obarvano besedilo.

 

Knjigobežnice v domačih medijih

Knjigobežnica v stanovanjskem naselju Trnje (Posavski obzornik)

Knjigobežnica pri Toporišičevih na Mostecu (Dolenjski list)

Knjigobežnica pri Osnovni šoli Brežice in v parku pri Občini Brežice (Posavski obzornik)