Domoznanski mozaik

V mozaik z besedili in slikami nizamo raznolike kamenčke (iz) brežiške preteklosti, ki sestavljajo rastočo domoznansko zbirko naše knjižnice.

Poznavalce zgodb in imetnike gradiva vabimo, da sooblikujete stalno rubriko DOMOZNANSKI MOZAIK. Skupaj bomo ohranili in oživeli zgodbe, povezane z brežiško občino in njenimi občani. Zgodbe bomo zapisali, predmete in dokumente pa digitalizirali in vam jih vrnili.
Za podarjene originalne izvode bomo izjemno hvaležni.

Mag. Sabina Stanič, naša sodelavka, vam je na e-naslovu  ali telefonski številki 07 49 62 649 na voljo za podrobnejše informacije.

Veselimo se sodelovanja.

 

ODSTIRAMO ZGODBE BREŽIŠKIH STAVB

Z objavami odstiramo zgodbe stavb v brežiški občini. Mnoge med njimi namreč vsakodnevno srečujemo na svojih poteh. Z raznolikimi podatki in slikovnim gradivom tako skupaj spoznavamo njihovo zgodovino.

DOGODKI

Brežiško zgodovino pišejo številni in raznoliki dogodki, med njimi tudi:

NA DANAŠNJI DAN

V rubriki Na današnji dan se s pomočjo časopisnih člankov spominjamo dogodkov, ki so zaznamovali zgodovino brežiške občine.

PORTRETI (NE)ZNANIH BREŽIČANOV

V stalni rubriki Portreti (ne)znanih Brežičanov obujamo spomine na osebnosti, ki so zaznamovale svoj čas in opozarjamo na tiste, ki ga zaznamujejo še danes. Menimo, da si Brežičani, ki so s svojim delom pustili sledi ne le v našem lokalnem, ampak tudi nacionalnem okolju, zaslužijo, da jih predstavimo. Pridružite se nam na potovanju skozi življenje in delo znanih ter malo manj znanih, mogoče tudi pozabljenih domačinov.

SPLETNE DOMOZNANSKE RAZSTAVE

V Knjižnici Brežice člane in uporabnike vseskozi nagovarjamo z raznolikimi razstavami. V času epidemije in spremenjenega delovanja knjižnice ter omejenega dostopa do njenih prostorov smo dogajanje preselili v virtualno okolje in pripravili spletne domoznanske razstave. Posledično so vsebine dostopne širšemu krogu ljudi, ne le obiskovalcem knjižnice.

ZAPISI SPOMINA

Aplikacija izpostavlja vrednost ustnega izročila in dokazuje, da se z obujanjem, pripovedovanjem in zapisovanjem spominov (o)krepijo medgeneracijske povezave med ljudmi. Knjižnica Brežice je pripravila in objavila sledeče zapise spominov:

KULTURNA DEDIŠČINA NAŠIH KRAJEV V KNJIŽNICI BREŽICE

Kulturna dediščina je del nas, del okolja in družbe, v kateri živimo. Obdaja nas povsod: v domovih, stavbah naših vasi in mest. Njen vonj veje iz tradicionalnih veščin, obrti in druge nesnovne dediščine, iz zgodb in pesmi naših dedkov in babic, iz tradicionalnih jedi in filmov, ki jih gledamo. Kulturna dediščina nas povezuje v svoji raznolikosti. Zahvaljujoč tehnološkemu razvoju in internetu pa je danes veliko bolj dostopna kot kdaj koli prej.

Zapisi zgodb:

Hudobna grascakova hci_Najlepse zgodbe s slovenskih gradov.pdf

Izvor krajevnega imena Pisece_Po poteh zgodb.pdf

Klunove toplice_naravna in kulturna dediscina.pdf

Lusthaus - simbol Bizeljskega.pdf

Od Bistrice do Polja ob Sotli_Po poteh zgodb.pdf

Pes Marko_Najlepse zgodbe s slovenskih gradov.pdf

Praznovanje velike noci nekoc.pdf

Spomini na praznovanje bozica_Iz casov jecmenove kave.pdf

Videopredstavitve:

Spletni kvizi: