dLib

Digitalna knjižnica Slovenije – dlib.si je spletni portal za dostop do slovenskega digitaliziranega znanja in kulturnih zakladov. Ponuja prosto iskanje po virih in dostop do digitalnih vsebin: člankov, fotografij, zemljevidov, plakatov, razglednic, zvočnih posnetkov idr. Vanjo gradivo prispevamo knjižnice, muzeji, društva, inštituti, podjetja, občine in drugi.

Vsebina je prosto dostopna na spletnem naslovu www.dlib.si.

Z digitalizacijo gradiva so v NUK-u začeli leta 1996, od novembra 2005 pa je javnosti dostopen portal Digitalne knjižnice dLib.si. Takrat so vzpostavili tudi sistem pridobivanja obveznega izvoda spletnih publikacij in sodelovali pri oblikovanju evropske digitalne knjižnice The European Library in Europeane.

Digitaliziranih je približno 450.000 bibliografskih enot v obsegu 3,5 milijona digitalnih strani. Obogatili so tudi zbirko glasbenih posnetkov ter začeli razreševati avtorskopravne zaplete pri digitalizaciji gradiva in omogočanju prostega dostopa.

Do zdaj je bila Slovenska bibliografija tiskana, od zdaj pa bodo novi bibliografski podatki objavljeni na novem portalu Slovenska bibliografija. Zdaj so informacije zbrane na enem mestu in uporabniku prihranijo čas pri iskanju zapisov o knjigah, časopisih, člankih, muzikalijah, zvočnih posnetkih, atlasih, zemljevidih, plakatih, koledarjih in drugem gradivu. Na portalu je mogoče najti tudi starejše bibliografske podatke, ki segajo pred leto 1990.