Obrazi slovenskih pokrajin

Spletni biografski leksikon znanih osebnosti slovenskih pokrajin in Slovencev po svetu

Portal Obrazi slovenskih pokrajin  je spletni biografski leksikon znanih osebnosti slovenskih pokrajin ter Slovencev v zamejstvu in po svetu, ki ga upravlja Mestna knjižnica Kranj v sodelovanju z osrednjimi območnimi knjižnicami.

Vključuje biografije osebnosti, ki so bile  rojene v posamezni pokrajini ali v zamejstvu, so tam živele in/ali se šolale, predvsem pa so s svojim delom na katerem koli področju pomembno zaznamovale svoje okolje: pisatelji, pesniki, literarni ter umetnostni zgodovinarji in kritiki, novinarji, slikarji, glasbeniki, arhitekti, igralci, duhovniki, znanstveniki, raziskovalci, profesorji, učitelji,  gospodarstveniki, politiki, športniki itd.

Ozemlje Slovenije je razdeljeno na 10 pokrajin oz. pokrajinskih leksikonov, pomembni Slovenci, ki živijo v zamejstvu in tujini, so združeni v leksikon Slovenci v zamejstvu in po svetu. Meje posameznih pokrajin so določene z območji delovanja posamezne območne knjižnice, ki na portal tudi dodajajo vsebine. V skladu z vsebinsko zasnovo združenega biografskega leksikona vsebine prispevajo tudi druge knjižnice in ustanove s posameznih območij.

Spletni biografski leksikon nastaja sproti in se dopolnjuje s podatki o znanih osebnostih iz zgodovine in sedanjosti vsak dan, tako da njegova vsebina nikoli ni dokončna.

Vsebina je prosto dostopna na spletnem naslovu https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/