Napovednik dogodkov

Zbiramo spomine: Življenje ob vodi; do 19. 10. 2022

Se spomnite kopalne kape, ki si jo je vaša mama zvesto nadela v toplicah? Ali pa delujočih mlinov, žag in črpalnic? Kje je bilo najbližje rečno kopališče? Si umijete lica v izviru večne mladosti ali zdravilnih moči? Živite blizu hidroelektrarne? Ste kdaj drsali po zaledeneli strugi ali mrzlega decembra prali čreva v bližnjem potoku? Čolnarili ali se udeležili tekmovanja v muharjenju?

Med 19. aprilom in 19. oktobrom 2022, v mednarodnem letu ribištva in ribogojstva, bomo zbirali spomine na temo ŽIVLJENJE OB VODI. V odpiralnem času knjižnice nas obiščite v prostoru domoznanske zbirke Knjižnice Brežice.

Za več informacij pokličite na telefonsko številko 07 49 62 649 ali 031 382 991 oziroma pišite na e-naslov sabina.stanic@knjiznica-brezice.siKontaktna oseba je mag. Sabina Stanič.

Če je bila voda nekoč zelo viden del človekovega vsakdana, se je s tehnološkim razvojem in dviganjem sanitarnih kriterijev skrila v podzemne cevi vodovodnih in kanalizacijskih omrežij, postala je regulirana tako fizično kot upravno ter se oddaljila od družabnega in socialnega življenja.

Vabimo vas, da z nami delite fotografije, dokumente, predmete ali spomine na življenje ob vodi, od pomolov, jezov in mostov, v mestu ali na vasi, do gospodarskih objektov in dejavnosti, kot so zdravilišča, napajališča, perišča, kopališča, sejmišča.

Vaše zgodbe si bomo zapisali, gradivo pa digitalizirali in vam ga vrnili. Zbrano digitalizirano gradivo bomo shranili v arhivu knjižnice in ga delno uporabili za pripravo novih digitalnih zbirk na spletnem portalu Kamra, v okviru slednjega še na Albumu Slovenije.

Zbiranje gradiva na temo življenja ob vodi bo v navedenem obdobju potekalo tudi v ostalih splošnih knjižnicah Dolenjske, Bele krajine in Posavja.

Vsaka zgodba šteje pri snovanju življenjske zgodbe našega kraja.