Napovednik dogodkov

ZBIRAMO SPOMINE 2024: Telesnokulturna in športna društva; do konca oktobra 2024

Napovednik dogodkov

V duhu pariških olimpijskih iger, na katerih je Leon Štukelj pred stotimi leti osvojil prvo slovensko zlato olimpijsko medaljo, letošnjo akcijo zbiranja spominov posvečamo športu oziroma telovadbi.

Začetek organiziranega športnega udejstvovanja v drugi polovici 19. stoletja na Slovenskem je bil tesno povezan z družbenimi razmerami v Avstro-Ogrski ter z liberalno in klerikalno razdelitvijo v slovenski politiki ter kulturi. Obdobje do druge svetovne vojne sta tako najbolj zaznamovala telovadno društvo Sokol in telesnovzgojna organizacija Orel. Po tem obdobju pa je fizkultura, še vedno vezana na družbeno-politične ideje in vrednote, stremela k vsestranskosti in množičnosti.

Vabimo vas, da z nami delite fotografije, dokumente, predmete ali spomine, povezane z vašimi preteklimi športnimi aktivnostmi in/ali s telovadnimi podvigi vaših prednikov, s športno opravo, odličji, treningi in tekmami. Spomine bomo zbirali od 6. maja do izteka oktobra 2024. Priporočamo, da se za termin obiska predhodno dogovorite. Za več informacij pokličite na telefonsko številko 031 382 991 / 07 49 62 649 ali pišite na e-naslov sabina.stanic@knjiznica-brezice.si. Kontaktna oseba je mag. Sabina Stanič. Vaše zgodbe si bomo zapisali, gradivo pa digitalizirali in vam ga vrnili.

Zbrano digitalizirano gradivo bomo shranili v arhivu knjižnice in ga delno uporabili za pripravo novih digitalnih zbirk na spletnem portalu digitalizirane kulturne dediščine slovenskih pokrajin Kamra, v okviru slednje tudi na Albumu Slovenije. Zbiranje gradiva na izbrano temo bo v navedenem obdobju potekalo tudi v ostalih splošnih knjižnicah s področja Dolenjske, Bele krajine in Posavja.

*Na priloženi fotografiji je Leon Štukelj. Vir: svetovni splet. 


Vabimo vas na brezplačni Tečaj masaže dojenčka. Izveden bo v dveh skupinah, vodila ga bo Maja Trupi, certificirana inštruktorica masaže dojenčkov po metodi IAIM. 

Več