Utrinki

Začetek programa PBS 2022 z Anjo Kovačič

21. marec in 20. november v treh posavskih splošnih knjižnicah označujeta začetek in zaključek bralne sezone programa Posavci beremo skupaj. Letos že dvanajstič zapovrstjo. Namen programa je opozoriti na pomembne predstavnike literarnega ubesedovanja pri nas in širše po svetu ter bralcem (po)nuditi pester razpon leposlovnih del, ki človekovo bivanjsko izkušnjo prikazujejo z raznolikimi kulturnimi, socialnimi in estetskimi izhodišči.

Izbrane knjige so v Knjižnici Brežice, Knjižnici Sevnica in Valvasorjevi knjižnici Krško opremljene s knjižnimi kazalkami, na katere bralci vpišejo svoje ime in naslov prebrane knjige, po želji tudi mnenje o prebranem. Ob naslednjem obisku knjižnice kazalko/-e oddajo knjižničarju. Bralcem, ki bodo v času trajanja projekta prebrali vsaj pet knjig z bralnega seznama in se v projekt aktivno vključili z izpolnjevanjem in pravočasno oddajo knjižnih kazalk, bomo na zaključni literarni prireditvi simbolično nagradili.

Gostja letošnjega uvodnega literarnega večera, ki je bil skupen za vse tri sodelujoče knjižnice, je bila popotnica in novinarka Anja Kovačič. Njen potopisni roman Ujeta v svobodi sooblikuje letošnji bralni izbor programa in je rezultat petnajstmesečnega potovanja po Avstraliji, Fidžiju, Havajih in rajskih Salomonovih otokih ter obenem osebna izpoved avtorice, ki je odpotovala 15.000 kilometrov stran od doma, da se je »razvila, spoznala in rasla«.

Dogodek je v četrtek, 24. marca 2022, gostila Knjižnica Sevnica, na YouTube kanalih in Facebook straneh pa smo ga sodelujoče knjižnice predvajale v torek, 29. marca 2022. Kaj vse je avtorica v pogovoru zaupala Barbari Gradič Oset, si lahko ogledate na YouTube kanalu Knjižnice Brežice.


Mateja Kus, bibliotekaka