Utrinki

Stripar in ilustrator David Krančan se je predstavil

Sredino dopoldne, 8. junija 2022, je bilo v Dvorani Savice Zorko v Knjižnici Brežice nadvse živahno. Na naše povabilo so se odzvali in nas obiskali četrtošolci Osnovne šole Brežice.

Kakor je v pozdravnem nagovoru izpostavila bibliotekarka Andreja Dvornik v hodniku, ki vodi na mladinski oddelek knjižnice, od konca letošnjega aprila gostimo razstavo Pot knjige, od avtorja do bralca. Kratka zgodba o nastanku knjige, zapisana v stripu, nas v svet knjig(e) popelje z glavnim junakom, simpatičnim knjižnim moljem. Ta nas pouči, da tisti, ki beremo, bogatimo svoj besedni zaklad, z vsako stranjo izvemo kaj novega, skrbimo za osebno rast in nikoli, čisto nikoli nam ni dolgčas.

Razstavo smo ta dan spoznali skupaj, prav tako njenega ilustratorja Davida Krančana, ki je mladim bralkam in bralcem uvodoma predstavil svoja dela, nato pa spregovoril o stripih in sproti tudi kaj narisal.

Otroci so spoznali poklic ilustratorja ter se odlično odrezali pri poznavanju različnih vrst in oblik oblačkov, ki sooblikujejo strip(e). Strinjali so se, da je pri pripravi slednjih potrebne veliko vztrajnosti. Preden je posamezen lik upodobljen v knjigi in na voljo nadaljnjim uporabnikom, je narejenih veliko skic in popravkov. Druženje so zvedavo sooblikovali od prve do zadnje minute. Gostu so zastavili nemalo vprašanj, vmes pa nam razkrili tudi sebi ljuba literarna dela.

Mladim bralkam in bralcem smo med počitnicami, ki so pred vrati, zaželeli kar največ bralnih popotovanj in raziskovanj. Za zabavo v teh poletnih dneh pa bodo gotovo poskrbeli tudi Moljevi delovni listi, ki so jih prejeli. Vsebino slednjih sta pripravila David Krančan ter Javna agencija za knjigo RS.

Mateja Kus, bibliotekarka