Utrinki

S Knjižnico Brežice na Otok zakladov

Knjižnica Brežice je v četrtek, 2. junija 2022, z gledališko predstavo nagradila mlade bralce, ki so uspešno zaključili bralni program Bralna mavrica. Cilj programa je predvsem vzpodbuditi družinsko branje in otrokom približati svet knjig že v njihovem predbralnem obdobju, pozneje pa jih vzpodbujati na začetku njihove bralne poti.

V Bralni mavrici so letos sodelovali: Navihančki in Igralčki iz Artič, Sončki in Pikapolonice z Bizeljskega; Sončki, Čebelice, Balončki, Bombončki, Mehurčki, Palčki, Rožice, Cofki, Zvezdice, Pikice, Srčki, Gumbki, Urice in Mavrice iz Brežic; Vodomci iz Cerkelj ob Krki, dobovske Čebelice in Metuljčki; Balončki in Sončki iz Globokega; Zvezdice iz Kapel, Palčki iz Pišec ter Pikapolonice in Zajčki z Velike Doline. Za mavrično priznanje so se potegovali tudi učenci 1., 2., in 3. razredov osnovnih šol Artiče, Bizeljsko, Brežice, Cerklje ob Krki, dr. Jožeta Toporišiča Dobova, Globoko, Kapele, Pišece, Velika Dolina in učenci dopolnilnega pouka slovenščine v Srbiji pod mentorstvom Rut Zlobec. Priznanje je osvojilo 258 otrok.

Walt Disney je zapisal: »V knjigah je zbran večji zaklad kot v piratski votlini na Otoku zakladov.« Starši, vzgojitelji/-ce in učiteljji/-ce so se trudili, da so mladi bralci vse od jeseni brali slikanice in/ali poslušali odrasle brati knjige, ustvarjali in prinašali v Knjižnico Brežice svoje umetnine ter si s tem prislužili mavrično priznanje in ogled predstave. Otroci so si v spremstvu staršev, sorojencev in drugih, katere so povabili s seboj, ogledali predstavoPika Nogavička in gusar Val v izvedbi Zavoda Enostavno Prijatelji. Gledalci so gusarju in Piki pomagali skozi vihar in pri iskanju zaklada, ki se je skrival na otoku. Njihovo skupno popotovanje je bilo zabavno in nagrajeno s sladkim zakladom. Dejstvo, da so si najdeno razdelili, je vrednost zaklada še povečalo.

Knjižničarka je otroke povabila k sodelovanju v novih bralnih izzivih. Eno takih, z imenom Poletavci – poletni bralci, se za vse med 7. in 13. letom starosti začne že 10. junija in bo trajalo do 10. dne septembra. Starejši od 13 let pa bodo lahko v tem času sodelovali v NajPoletavcih. Več o obeh bralnih programih bo objavljeno na spletni strani knjižnice.

Vabljeni, da si vsakdan z branjem knjig obogatite tudi vi.

Andreja Dvornik, bibliotekarka