Utrinki

Literarni pogovor z Erico Johnson Debeljak

Na zadnji marčevski dan 2022 smo v okviru splošnih knjižnic Dolenjske, Bele krajine in Posavja izvedli že tretji skupni dogodek v letošnjem letu; tokrat smo kot glavni organizator v Knjižnici Črnomelj k literarnemu pogovoru povabili Erico Johnson Debeljak. Dogodek je potekal v živo v Kulturnem centru Semič in preko YouTube kanala Knjižnice Črnomelj.

Erica Johnson Debeljak  je v Slovenijo prišla leta 1993, ko se je poročila s pesnikom Alešem Debeljakom. Tu je razvila svojo bogato kariero kot pisateljica, publicistka in prevajalka. V letu 2021 je bila njena knjiga Devica, kraljica, vdova, prasica po zaslugi »obiskovalcev« knjižnega sejma izbrana za Naj knjigo tega leta.

S pisateljico se je pogovarjala Mihaela Filak, profesorica angleškega jezika, zaposlena na OŠ Mirana Jarca Črnomelj. Knjiga je več kot le knjiga spominov pisateljice, je tudi »neusmiljena analiza vdovstva«. V pogovoru smo gledalci lahko izvedeli, kaj ji nagrada za Naj knjigo pomeni, kako je knjiga nastajala, od kod pravzaprav izvira drzen naslov knjige, odzivi bralcev na prebrano in seveda avtoričine cilje za prihodnost. Zahvala za dogodek gre tudi Kulturnemu centru Semič, ki nam je omogočil prijetno gostovanje v njihovih prostorih.

Spletni literarni pogovor si lahko ogledate na YouTube kanalu Knjižnice Črnomelj.

Knjižnica Črnomelj